Транспортни възможности

Площта на София е 492 кв.км и при едно население от близо 2 милиона, това прави над 4000 души на квадратен километър – най-гъсто населеният град в България. Животът в големия град е труден, дори невъзможен без използването на транспорт. Това бързо установява всеки новопристигнал в града, независимо дали е турист, временно или постоянно пребиваващ. Едно е обаче да се сблъскаш с транспортни несгоди за кратко време, друго нещо е това да е част от ежедневния ти живот тук. Това извежда транспортните възможности на високо нива сред приоритетите за търсене на подходящ квартал и жилище.

Автобуси, тролеи, трамваи и метро – това са възможностите, предлагани от обществения транспорт в столицата, без да включваме такситата. За разлика от малкия град, разстоянията тук са по-големи и ако вашата месторабота или квартира се намират в отдалечен квартал от центъра на града, вероятно ще ви се налага да сменяте няколко транспортни средства докато стигнете до желаната точка. Освен бързината на метрото, не можем да не отчетем и друго предимство на градския транспорт в София –системата следи с GPS всяко превозно средство и на спирката можете да проверите на електронно табло след колко минути ще дойде това, което чакате.

Все още много хора разчитат на личните си автомобили за предвижването в големия град и не се замислят сериозно за транспортния проблем при избор на жилище. Темповете на нарастване на населението и на личните автомобили обаче, създава сериозни проблеми. Регистрираните автомобили в града са над 1 милион. Освен хаосът със задръстванията в пиковите часове, въпросът с мястото за паркиране става все по-остър и хроничен, дори и в новите квартали на града. Спестеното време от предвижване на по-дълги разстояния с личен автомобил, често се губи от безкрайно обикаляне в търсене на място за паркиране. Просто с колата можеш да изпревариш градския транспорт донякъде, щото си по-малък, по-маневрен, по-бърз и по-независим от маршрути, но после няма къде да я денеш. А проблемът с паркирането в центъра е много, много остър и не можа да се реши дори със скъпите почасови зони и малкото платени паркинги! В София вече има повече автомобили, отколкото градът може да понесе. Градоустройствените планове през 1961 г. са направени за 80 автомобила на 1000 души, в момента има 680 на хиляда софиянци. За сравнение във Виена колите на 1000 човека са 367. В много от южните квартали на София бяха построени огромни сгради върху парцели, предвидени за едноетажни къщи, без улиците да са променени. Всичко това неминуемо се отрази не само на трафика, но и на възможностите за паркиране, които вече са критични не само за центъра, но и за много от южните квартали. Ако пък избираш да живееш в централната част на София, към разходите за личния си автомобил следва да прибавиш и годишната такса за паркиране, която на този етап е 150 лева в синя зона и 100 лева в зелена зона. Зоните за паркиране имат работно време през делничните дни от 8.30 ч. до 19.30 ч., а в събота синята зона е до 18.00 ч.

Използвайте интерактивни карти от интернет или си купете детайлен план с всички улици на града. Използвайте картата, за да обозначите местата, до които редовно пътувате или посещавате. Можете да ограничите максималното време за предвижване и след като получите резултатите, филтрирайте кварталите. Друго ограничение при търсенето може да се отнася до зоните, обслужвани с метро или популярни райони сред учащи се, млади професионалисти, семейства или пенсионери, съобразно интересите ви. Това ще ви позволява да маркирате група улици, район или по-широка област, която представлява интерес за вас. Маркирането на определена област на интерес трябва да ви осигури възможност да намерите жилища, от които пътуването до вашите ключови дестинации като офис, училище или дори дом на родители и приятели да бъде минимално. Времето изчислете според избрания от вас начин на пътуване. Не акцентирайте само върху времето за пътуване с личен автомобил, ако го ползвате ежедневно – задръстванията в София ще стават все по-големи, което неминуемо ще доведе и до някакви ограничения в този начин на предвижване. В този смисъл мислете и за възможните алтернативи с градски транспорт в различните квартали. Предимствата на метрото пред останалите превозни средства са несравними и това е причина в обслужваните с него райони и квартали, цените на имотите да са по-високи.

Хората, които се придвижват с автомобили, се интересуват от колко страни може да се влезе в квартала. Някои дори определят минимума от три подхода, най-добре да са четири и повече. Независимо от това обаче, наличието на добра транспортна връзка (най-добре метро) улеснява значително бита на семействата, особено на тези с малки деца. Затова жилищата, разположени в близост до метро станции, ще бъдат винаги търсени и ликвидни.

Интересен опит е бил направен в Лондон – град с несравнимо по-тежък трафик от софийския, но и с несравнимо по-уреден градски транспорт. В един отрязък от около двайсетина километра тествали четири различни способа за предвижване – с автомобил, със скутер, с велосипед и с градски транспорт, в т.ч. и метро. Очаквано победител излезнал скутера, след него велосипеда, на трето място градския транспорт и последен, доста след останалите – автомобилът. Резултатите май ще са валидни скоро и за София!

У нас подобен тест е направил софиянец, живеещ в широкия център и работещ на 3 км от дома си. Той изпробвал четири различни начина да ходи до работа, като всеки от тях опитал по три пъти за по-голяма точност и получил следните резултати:

Пеш: 38 минути, от които 36 минути ходене и 2 минути чакане на светофари. Напълно безплатно, екологично и здравословно. Не зависиш от трафика и можеш да огледаш магазините по пътя и да минаваш наистина по най-краткия път. Все пак е бавно, зависи от климатичните условия и изключва възможността да ходиш с токчета по разбитите тротоари. За съжаление невинаги има възможност да се мине по най-краткия път – мръсотия, кал, безпризорни кучета, опасни места в тъмната част на деня.

Велосипед: 25 минути, от които 1 минута за отключване/заключване на велосипеда, 21 минути реално пътуване и 3 минути чакане на светофари. Напълно безплатно, екологично и здравословно. Слабо зависиш от трафика и се придвижваш сравнително бързо, като можеш да се шмугваш между колите. Колелото е много удобно, ако имате локални пътища, по които трафикът е слаб и скоростта на автомобилите ниска. За съжаление велосипедът се краде лесно и често и затова винаги трябва да ти е под око, ако нямаш къде да го сложиш. Зависиш от климатичните условия; нито шофьорите, нито пешеходците ти обръщат внимание и слаломът между колите наистина е екстремен спорт, който не е за всеки – изморява и е опасен.

Обществен транспорт: 32 минути: 4 минути за придвижване от къщи до спирката и от спирката до работа, 9 минути чакане на спирката за автобус, 15 минути реално пътуване, 4 минути чакане на светофари. Не много скъпо и неуморяващо, но е блъсканица в пиковите часове, тегаво в жега или при дъжд навън от водата, стичаща се от чадърите на пътниците.

Автомобил: 20 минути – 11 минути реално пътуване, 4 минути чакане на светофари, 4 минути търсене на място за паркиране, 1 минута за паркиране с по 15 см от двете страни. Все още е най-бързият транспорт и пътуването е комфортно и приятно. Не зависиш от климатични условия и разписание, но излиза еднакво скъпо както за сам човек, така и за петима. Допълнителни разходи са поддръжката и амортизацията на колата, а напрегнатото шофиране в софийския трафик уморява и те прави раздразнителен.

Една допълнителна, нетествана в горния случай алтернатива, е електрическо колело. Наред с недостатъците на велосипедите се добавя и цената, която е около 1000 лв за да се преправи обикновено колело в електрическо. Предимството му е обаче, че може да се избегне потенето на път към работа и също така, че може да се вдигне и пренесе на безопасно място, за разлика от скутер или мотор.

Може да изберете квартал далеч от центъра, но ако спирката на метрото е в близост, смятайте до голяма степен, че транспортните ви проблеми са решени. Със сигурност завършването на големите инфраструктурни проекти като метрото се отразява на стойността и търсенето на жилищата в някои район, транспортно обслужвани от него. Това се усети по цялото трасе на двата завършени метродиаметъра и започва да се наблюдава около изгражданата трета част – от Овча купел и Горна баня до края на бул.Владимир Вазов.

Ако кварталът се обслужва поне от 2 автобуса или 2 трамвая, но няма метро – пак се счита, че има удобни транспортни комуникации, стига спирките да се в близост до дома ви.

обратно горе