Проучване на местоположението

Местоположението е един от най-важните фактори при търсенето на жилище, защото е нещо непроменяемо. Можете да подновите стара кухня или да обзаведете хол и спалня, но не можете да се отървете от неприятната гледка срещу вас, от шумната улица или от необходимостта от продължително ежедневно пътуване с прекачване в различни превозни средства. Ето защо проучването за правилния квартал е от решаващо значение. Кварталът, който избирате, може да окаже значително влияние върху текущата стойността на имота, както и на потенциала за повторната му продажба. Вие купувате не само конкретен имот; вие купувате предимствата и недостатъците на неговия район.

Ако искате вашият дом да бъде една прекрасна инвестиция, то местоположението е едно от най-важните неща. Естествено че разходите ще са по-високи в по-хубавите райони, но тук е много вероятно стойността на имота да се увеличава с годините. Дори ако това означава по-малко жилище, но в по-добър район – това е, което препоръчват повечето професионалисти в бранша. Започнете с проучване на цените – обикновено най-високите са за най-желания квартал. Да, можете да заложите на по-високите цени, защото в този сегмент нестабилността на цените е по-ниска и търсенето почти винаги е по-високо дори и при един по-слаб имотен пазар. Ако имате нужда да продавате бързо, дори и при стагниран имотен пазар, първокласните имоти се продават на първо място и губят най-малко от стойността си.

Когато разучавате потенциални квартали, имайте предвид специфичните ви нужди. Ако имате деца или домашни любимци, потърсете удобства за тях: люлки в дворовете, обществени паркове, градинки за разхождане на кучета например. Изборът на подходящи детски градини и училища на децата е сериозен ангажимент и е много по-важен от това да мислите къде ще отидете тази вечер. Посъветвайте се с приятели или колеги, дали познават хора, които живеят в района към който се насочвате, и дали може да говорите с тях. Може да се ползва също и Google Street view, предлагащ виртуални възможности за опознаване на околностите. Когато е възможно, разходете се из квартала и посетете училища, магазини, заведения; поговорете с продавачи и посетителите в околните заведения за плюсовете и минусите на този квартал.

Разходка през нощта ще оцени фактора безопасност. Може би се изкушавате от по-ниските цени от някои имоти, защото ще получите повече пространство за парите си, но това може да е следствие на това, че ниската сигурност на райони, които не са толкова безопасни, се отразява на търсенето и от там на цената на имотите в тях. В такъв квартал е добре да наемете такси и да поразпитате шофьора и/или негови колеги какво мислят за района. Това е най-евтината инвестиция за оценка, която можете да получите. Тези хора могат да ви информират за това, което харесвате и не харесвате, както и да ви разкажат истината за това, колко време отнема да се стигне до центъра или до най-добрите пазарни места в различни часове на деня. Някои оценяват кварталите по близостта им до центъра на София. Този критерий не е много рационален, ако работата ви се намира във вашия или в съседния квартал, а в центъра слизате рядко или само през уикенда. Помислете от тази гледна точка коя локация е по-важна за вас.

Ключови са проучванията и относно цялата достъпна информация в общинските служби, относно района, в който искате да закупите имот. Тази информация е предназначена да разкрие всички потенциални проблеми, в т.ч. планираното строителство и благоустройство на региона, наличието на училища и детски градини, както и всичко друго, което би повлияло на живота ви в новата собственост. Важно е да разберете колкото може повече за това, което се случва в момента и какво ще се случва в бъдеще в близост до избрания дом, съобразно плановете на общината за градоустройство, тъй като това може да повлияе сериозно на живота ви там. Трябва да знаете, че хубавата гледка е включена в цената на имота и е добре да знаете за колко време ще я имате. Разумно е да се заинтересувате от цялостния градоустройствен план на района за близките поне десет години. Известно е, че изграждането на твърде високи сгради на неподходящи места сваля цените на имотите около тях. Освен засенчването на съседните имоти, трафикът, който пораждат такива сгради, създава затруднения на живеещите наблизо относно местата за паркиране, шума и замърсяването на въздуха. Този факт е причина общинските служби да предвиждат провеждането на задължително транспортно проучване относно натоварването на уличната мрежа и градската среда от трафика, породен от изграждането на сгради с над 200 места за паркиране и гариране.

Не забравяйте, че намирането на подходящия квартал е също толкова важно, колкото и намирането на точното жилище. Затова е разумно да обиколите квартала в различни дни и по различно време, за да проверите нивото на трафика, шума и активността. Вероятно мечтаете за квартал с повече пространство между блоковете, за да не гледате живота на съседите в прозорците им от отсрещната кооперация, да имате достатъчно широки тротоари и върху тях да няма паркирали коли и да има достатъчно места за паркиране на вашия автомобил. Това е в сферата на идеалните квартали – ограничената площ на София рядко може да ви го предложи. Няма идеален квартал, нито пък има квартал, който да е пълна дупка. Всеки квартал има своите предимства и недостатъци. И както и при хората, има квартали, които имат повече предимства, има и такива, които имат повече недостатъци. Чистотата на въздуха трудно може да се добави като критерий – ситуацията е динамична и с един полъх на вятъра мръсният въздух може да се измести от една в друга точка на града.

Въпреки че перфектните места са изключителна рядкост, решавайте с какво може да живеете – и с какво не можете. Ако нещо ви притеснява за бъдещия район на местообитание сега, има ли вероятност то все още да ви притеснява след пет или 10 години.

обратно горе