Софииски градини

В допълнение към парковете могат да се споменат няколко по-известни Софийски градини

Докторската градина

Докторската градина е малък парк между улиците Оборище и Шипка на гърба на Националната библиотека Св. св. Кирил и Методий. Названието си паркът получава по името на намиращия се в него Докторски паметник, изграден в памет на загиналите медицински работници в Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г. Около градината са разположени едни от най-търсените и най-скъпи жилищни сгради в квартал Оборище.

Княжеска градина

Бившият парк на Съветска армия сега е с възстановено първоначално име Княжеска градина. Създадена е по идея на княз Батенберг от градският градинар Карл Бетц. Разположена на площ от 80 дка, на юг граничи с Борисовата градина, разделена от нея с Перловската река. Намира се в югоизточната централна градска част на София.

Градска градина

Градската градина е известна като най-старият парк в българската столица. Създадена е през 1872 г. и заема ключово място в центъра на града пред бившия царски дворец. Около нея са
разположени някои ключови обществени сгради като Българската народна банка, Министерството на отбраната, Народният театър Иван Вазов, Министерството на транспорта, Градската художествена галерия. Градската градина е популярно място за игра на шах на открито през топлите месеци.

обратно горе