Паркова среда

Животът в близост до природата или в съседство с красив и добре озеленен парк е привилегия за малцина софиянци. Парковете на София са последните зелени оазиси, предлагащи бягство от суматохата на двумилионния столичен град. На фона на непрекъснатото запрашаване и замърсяване на въздуха в София, все повече купувачи на жилища се насочват към райони с паркове или в квартали с повече зеленина – не случайно те са едни от най-търсени сред купувачите, които могат да си позволят съответни цени. От огромно значение е близостта до парк за семейни с деца, за притежаващи домашни любимци, за тези, които обичат да карат колело или да спортуват на открито, да не говорим за болни с дихателни проблеми. Кой не би искал да се събуди и през прозореца си да види красива зелена поляна, а не шумни улици и асфалт?

Въпреки многото си паркови зони, София не намира място сред първите 20 европейски столици, оценени като най-зелени. За класацията на най-зелените европейски столици, направена от Economic Intelligence Unit, са използвани 30 критерия, разделени в 8 категории: отделени емисии въглероден диоксид, транспорт, енергия, сгради, вода, въздух, отпадъци и управление на екологични проекти. Тук първите места се държат от столиците на скандинавски държави и Дания и логично немалка част от транспорта в тези градове се осъществява с велосипеди. Друго проучване на ЕС от 2009 г пък постави София на последно място по озелененост между европейските столици, а констатацията на Еврокомисията от 2017 година е, че България е с най-високите концентрации на фини прахови частици в градска среда, измежду столиците на всичките 28 държави на ЕС.

Тук ще намерите кратки данни за парковата среда на столицата. Ако тази информация е недостатъчна, отваряте картата на София и гледате къде са големите зелени площи. След това записвате улиците в непосредствена близост и ако намерите нещо подходящо да се предлага около тях – отивате на оглед.

обратно горе