Локация

Ако вашите планове са да се насладите на удобствата на централните локации или ако се интересувате от допълнителни доходи от краткосрочни наеми, съветваме ви да разгледате имотните предложения в централната част на града. Това са райони, които могат да ви предложат:

 • Пазаруване в огромен брой разнообразни магазини;
 • Непосредствена близост до изложби, музеи, театри, опера;
 • Разнообразни ресторанти, барове, сладкарници;
 • Очарование на старите централни квартали;
 • Многообразни транспортни възможности към почти всички квартали;
 • Пешеходни зони без транспортни средства.

Намирането на локация, която съответства на стандарта ви на живот е много важно. При избора има редица съображения, които следва да се вземат под внимание. Някои са практични, а други са по-емоционални. 

 • Безопасност на квартала – потърсете статистически данни за престъпността в съответния регион.
 • Посещението на квартала, избран за покупка на имот в различни часове от деня, също ще ви даде добро усещане за района.
 • Местни училища: Проверете наличните училища и проучете мненията за тях в интернет или в квартала. Важна е и тяхната близост дотолкова, доколкото ще се налага всеки ден вашите деца сами или придружени от вас да отиват и да се връщат от там. Това ще бъде културната среда на вашите деца, в която те ще пораснат. Разграничете какво е важно за детето ви – дали академичната, високо оценена гимназия или размерът на училището, броят на децата в класа, наличните извънкласни занимания, които могат да повлияят повече от високо оценените училища.
 • Други местни удобства: Какви са магазините, ресторантите, парковете и заведенията в района? Ако идвате от друга част на града, намирането на подходящи магазини за ежедневно пазаруване може да бъде едно трудно ново начало за вас.
 • Екстериора. Във всеки квартал външното състоянието на сградите говори много за техните собственици. Лошата поддръжка на сградите означава, че на собствениците не им пука как изглежда имотът или нямат пари за ремонт или просто защото всичко изглежда много износено. Квартал със смесица от лошо поддържани и нови сгради е или квартал в икономически възход или в икономически упадък. Броят на пощенските кутии пък показва пренаселени сгради.
 • Транспортни връзки: Добре ли е обслужван районът с обществен транспорт?
 • Данъчна група на имота: Колко данък ще трябва да плащате в този район? Проверите предварително годишните данъци и месечните разходите за поддържане на имот в избрания от вас район. Те може да варират много в различните квартали и различните видове имоти, но това си е разход, за който би следвало да помислите.
 • Бъдещо развитие на региона: Посетете общината, за да видите дали има планирани големи промени за района, които могат да имат положително или отрицателно въздействие
 • Разстояние до и от работа: Готови ли сте на по-дълго пътуване при по-отдалечен район. Увеличението на времето и на транспортните разходи може да предизвика допълнително сътресение и затова често купувачите търсят новия си дом по-близо до работа или до обществения транспорт.
 • Разстояние от роднини и приятелите: Помислете колко близо ще бъдете до роднините и приятелите си. За някои практическите предимства на такава близост ще бъдат по-важни от другите критерии. За целта следва да тествате в различни часове от деня своите потенциални пътувания от бъдещия си дом в обичайните дестинации.
 • Трасе за полети: Ще се будите ли от самолети, прелитащи над главите ви?
 • Близост до натоварените пътища или железопътни линии: Преди да се установите в даден район, трябва да го посетите в различни часове от деня, в това число и в пиковите часове, когато нивото на шума от близките пътища може да е по-очевидно.

Не забравяйте да се ориентирате за състоянието на улиците и тротоарите, през които ежедневно ще трябва да преминавате, да оцените ефективността на уличното осветление и канализация, да се информирате за равнището на сметоизвозването и снегопочистване в квартала, близост на спирки на градския транспорт и метрото. Тази среда ще стане определяща за качеството ви на живот и е добре да имате предварително мнение за нея – огледайте я рано сутрин и късно вечер. Всички, които избират квартал, който не познават достатъчно, следва да прекарат известно време там, правейки всичко, което обикновено правят в досегашния си квартал.

Микролокацията определя някои локални елементи, които влияят на сетивата на купувача. Например на зрението – огромни сградни структури или засенчващи светлината блокове, които са твърде близо; на обонянието – постоянни обекти, излъчващи миризма или причиняващи значително замърсяване, като бензиностанции, ресторанти, натоварените улици; на слуха – звуково замърсяване от превозни средства, от камбани на църкви, от викове на играещи деца; сензорни възприятия като вибрации, предизвиквани от товарни автомобили или преси в предприятия с тази и друга вибрираща техника; на естетическото чувство – грозни фасади, отбъскваща околна среда и/или улици. Притежанието на имот, с такава микролокация, ще бъде винаги лошо за сетивата на купувача в по-голямата част от живота му, както и вероятно за сетивата на евентуалните бъдещи негови купувачи, ако реши някога да продава.

Ако изброеното не ви пасва или не ви харесва, вие сте на грешното място. Това може да означава, че кварталът не предлага търсените от вас услуги или че не искате да виждате такива хора, с които да живеете в съседство.

обратно горе