Преговори

Ако интересът ви към определен район е голям, първо открийте какви подобни имоти са продавани напоследък в него и колко време са били на пазара. Познаването на пазара на имоти в района ще ви помогне да решите какво да приемете и какво да предложите. Някои имотни агенции публикуват осреднени данни относно цените на жилищата по райони, като например средната цена на квадратен метър. Ако искате да купите в район, където има много конкуренция, е по-вероятно и други потенциални купувачи да предложат търсената от продавача цена. Това ще ви даде добра идея за това, колко бързо ще трябва да действате и дали ако предложите по-ниска от оферираната цена, тя да бъде приета. Купувачите в определени търсени зони трябва да знаят, че може да няма място за преговори. Не е необичайно продавачите да предлагат цени над средните за района, особено за обществено недостъпни (непубликувани) оферти на имоти.

Има и много причини, поради които може да решите да предложите сума под търсената цена за интересуващия ви имот:

  • Други подобни имоти в района са продадени на по-малка цена;
  • Имотът изисква допълнителни средства за неговото ремонтиране и подобрение;
  • Имотът е на пазара от дълго време без реализация;
  • Имотът се предлага на пазара едновременно и за продажба и под наем.

Не винаги продавачите си остават вратичка в офертната цена и искат повече, за да могат при преговори да я намалят. Вашето ценово предложение трябва да бъде разумно и да отразява реалната стойност на имота. Ако офертата Ви е твърде ниска, тогава тя може да не бъде взета под внимание или да предизвика прекратяване на преговорите. Не трябва да се забравя и факта, че в процеса на преговори за по-ниска цена, друг купувач може да се съгласи на обявената от продавача цена. В някои случаи от агенцията на продавача ще може да ви кажат дали има други желаещи купувачи, но не и каква сума предлагат те. 

Според някои имотни агенции средното ниво на постигнати отстъпки в ценовите преговори е 2,7%.

В процеса на преговори относно цената, идеята да се изтъкват недостатъците на имота, както често се прави при покупката на коли втора употреба, тук не работи. При имотите локацията е в повечето случаи водеща и евентуалните недостатъци на имота нямат толкова съществено значение в преговорите за цена. Човек започва търсенето си с някаква идеална цел и един от най-трудните компромиси, които прави, е този с цената. Често на купувачите им се иска да купят имот в даден район, в който обаче цените са високи и търсенето е силно, и чак след като се убедят лично, че цените не падат до желаните от тях нива дори след преговори, едва тогава започват да мислят за алтернативни райони. Не правете тази грешка, защото докато гледате имоти в райони, които не са ви по джоба, други вече минали по вашия път и в този момент оглеждат най-изгодните предложения в алтернативните райони преди вас.

Трябва да се внимава и при имоти с твърде ниски цени – те привличат неизменно вниманието на купувачите. Подобни случаи следва да се проверят внимателно, защото при жилищата няма разпродажби, няма промоции и ликвидации. Ако цената е твърде ниска, е възможно да се сблъскате с измама или пък с проблеми, от които се опитва са избяга сегашният собственик на имота. Обръщайте внимание на обяви с включена възможност за договаряне на цената – това подсказва готовността на продавача да прави ценови или други компромиси в хода на преговорите. Обект на преговори освен цената, са и размерът на капарото, срокът за покупка, заплащането на разходите по сделката, влизането във владение на имота, избор на нотариус и много други.

Четвърта поредна година увеличението на цените на жилищата в София е неоспорим факт. Според Smart Brokers през последните три години цените в София са се повишили между 15 и 30%, а за имоти в центъра е отчетен ръст с над 50%. За 2018 г. имотните агенции отново отчетоха ръст, макар и по-малък като цяло обаче налице е постепенно, но видимо, забавяне, но за спад на цените в София все още не може да се говори. Притеснителни сигнали идват обаче от намаляващия процент на съфинансиране в ипотеките, както и от сделките за ново строителство на ниво на проекти преди и в процес на строеж. Това винаги носи рискове за финансирането и изпълнението на проектите в срок. Много купувачи се подлъгват, че може да излезе нещо с по–добра цена и затова изчакват. През това време имотите, които са гледали, вече не са налични и всеки следващ появил се на пазара имот е често на по–висока цена. В крайна сметка се оказва, че оглежданите преди време имоти са били подходящи, но вече е твърде късно.

обратно горе