Търсена информация

Какво е важно да проучиш в процеса на търсене – миналото/историята на имота, информация от съседите и за тях самите, за околността, за магазини, заведения и услуги наоколо, за местата за игра на децата, за детските градини и ясли, за учението на децата, за транспортните възможности, за състоянието на цялата сграда, за останалите съсобственици, за общите разходи, за домашните животни (място за разходката на кучета), за културния живот, шумова среда – околност, съседи (внимавайте за композитор, пианист, музикант, певец), предприятия, транспорт, екология – локални замърсители, строежи в околността, паркоместа и други важни характеристики на бъдещото местообитание.

Въпроси от типа на общи разходи по подръжка на сградата, нейното състояние, последния общ ремонт, в т.ч. на покрива, данъчната ставка за имота и други ще покажат компетентността на съответния брокер, с който работите при търсенето на имот за вас. Общите части са извън апартамента, който възнамерявате да закупите, но по стопанисването им можете да разберете доста за бъдещите ви съседи и атмосферата в сградата.

Едно изчерпателно проучване на имота може да разкрие подробности за конструкцията на сградата, използваните материали, евентуални структурни проблеми, които могат да съществуват. В историята на имота е важно само това, което показват документите. Тук няма място за разкази и преразкази, единствено меродавна е документалната история. Може да проверите в Агенцията по вписванията за промени в собствеността на имота или в съдилищата дали собственикът е подсъдим или участник в съдебен процес. Някои детективски агенции могат да направят търсене на името на продавача, за да разберат дали има съдебни решения или дела срещу него. Ако работите с имотен агент той може да потърси историята на имота и да разбере дали имотът е изтеглян от пазара, или наскоро е бил продаван. Може да разберете колко дълго е продаван – престоят на пазара оказва влияние върху ценообразуването. От историята може да се определи първоначалната продажна цена, дали цената някога е била намалена, дали продавачът е анулирал регистрация или е сменил брокера. Някои могат да търсят продажбите и ипотечната история на имот, като се връщат 20 години назад. Може да се направи опит за търсене в данъчния регистър, който разкрива пълните досиета в данъчните служби.

Характеристиките, които ще бъдат взети предвид при оценката на един имот включват:

 • Големина на имота, включително земята
 • Възраст на сградата и степен на износване
 • Етажност и етаж
 • Наличие на асансьор
 • Начин на отопление
 • Топлоизолация/енергийна ефективност на сградата
 • Размер на стаите.
 • Схемата на разположение на помещенията.
 • Складови площи
 • Тип на конструкцията.
 • Качество на обзавеждането и оборудването
 • Специални характеристики, в т.ч. изложение, място за паркиране, близост до паркове и градини, гледка, архитектурен облик на сградата, общи части

Ако имотът, който харесате, е обременен с тежести, това поражда често допълнителни изисквания при изповядането на сделката. Тежестите са права върху имота, но те не принадлежат на собственика и той трябва да се съобразява с тях, т.е. те тежат при ползването на имота. Тежести са някои ограничени вещни права – напр. правото на ползване, право на строеж (суперфиция), право на преминаване (сервитут). След закупуването на такъв имот, тези права се прехвърлят и остават да действат и върху новия собственик.

Помислете първо какви са вашите приоритети и как да ги дефинирате точно. Трябва добре да обмислите на какво държите и с какво не бихте направили компромис. Възможно е перфектният за вас имот да не съществува изобщо в момента, но можете максимално да се доближите до идеалния вариант, ако варирате с приоритетите, с които може да направите компромис. Такива могат да бъдат цена, локация, състояние, обзавеждане, изложение и много други, за които може и да не сте чували или мислили, но които ще откриете в този сайт. Освен това често хората тръгват с едни параметри на търсене, но в хода на оглеждане преосмислят приоритетите си, в съответствие с предлагането и с финансовите си възможности. В крайна сметка вие като купувач се съобразявате с реалностите на пазара, а не той с финансовите ви възможности и желания. Така ще формирате своя програма рамкирана между един минимум и един максимум, в който диапазон насочвате усилията си за търсене и огледи на имоти, като ограничавате всички ирационални и емоционални решения.

обратно горе