Самостоятелно

За купувачите на имоти неудобството от самостоятелно търсене на подходящо жилище компенсира опасността от ползване на некомпетентни брокери. Когато правите огромен разход за жилище (често най-големият разход, правен някога в живота на над 90% от българите), бихте искали да сте сигурни, че това което купувате е това, което отговаря в максимална степен на вашите потребности и желания. Една възможна алтернатива е да разчитате основно на порталните сайтове за продажба на имоти или да търсите в десетки имотни сайтове на различни агенции, както и в публикации във вестниците. Тук ще се сблъскате с хиляди дублиращи се оферти с разнообразни и често изключително бегли описания, чиято цел е отново да се свържете със съответна имотна агенция-посредник. Да не говорим за случаите, при които един и същ добре замаскиран имот е обявен на различаващи се цени от различните агенции. Времето, което ще отделите за това и усилията, които ще положите, със сигурност си струват, съпоставено със стойността на имота, които възнамерявате да придобиете. Няма никакви гаранции обаче, че ще бъдете в състояние да прегледате всичко в полето на вашите потенциални имотни интереси и да откриете имота на вашите мечти.

Веднага щом можете, започнете да търсите в интернет, вестници и списания, които публикуват обяви за недвижими имоти. Интернет изглежда привидно, че предлага един лесен начин да търсите самостоятелно подходящо жилище, но интернет не винаги е най-добрият начин да намерите това, което търсите. Ако използвате големите портални имотни сайтове за търсене от типа на imot.bg, imoti.info, imoti.net, olx.bg, domaza.bg, homes.bg, holmes.bg или най-новия – imothunt.com ще се сблъскате с много проблеми:

  • огромен брой практически необозрими оферти (над 20 хил. само за София);
  • листвания на един и същ имот в различни имотни сайтове, та дори и многократно листване на един и същ имот в един и същ портален сайт, при това често с различни цени и различаващи се описания и снимки от отделни имотни агенции, които го обявяват;
  • липсваща информация за местонахождението на имота (често дори за квартала);
  • непълно и изключително повърхностно описание на характеристиките на имота;
  • беден фотоматериал, почти никога не показващ околната среда и външността на сградата;
  • добре маскирани недостатъци на предлагания имот – не могат да се извлекат по никакъв начин от описанието и снимките;
  • наличност на неактуални оферти от недобросъвестни агенции или собственици, забравили да ги свалят;
  • изключително рядко публикуване на план (схема) на имота, позволяваща добра предварителна ориентация;
  • голяма динамика на промени – непрекъснато отпадане и включване на имоти, съобразно динамиката на пазара и условията на съответните сайтове за листване. Затова обявите в тези сайтове трябва да се проверяват непрекъснато, тъй като най-стойностните оферти намират своите клиенти почти веднага.

Според някои купувачи на имоти, интернет е мястото, където можеш да загубиш най-много време в безрезултатно търсене. Все пак някои от порталните сайтове позволяват търсене по определени критерии – район, цена, етаж, квадратура, обзавеждане, дата на публикуване и още опции, което е определено удобство, други предлагат получаване на информация по електронна поща или чрез SMS. Ако търсите директна връзка с продавач, шансът да попаднете на подобна оферта в интернет е нищожен – обявите от собственик са едва 1-2% и за съжаление имотните агенции наистина са превзели всичко (напр. при 24 000 обявени продажби на апартаменти в София към края на 2018 год. само 140 са обявени от собственик, което представлява 0,6%). Затова споделяйте с роднини и приятели, че си търсите жилище и не е чудно някой познат или негов познат да знае за хора, които искат да продават точно това, което търсите. Друга възможност е в предпочитания от вас район да разлепите или пуснете по пощенските кутии обява за вашето търсене на имот в този регион. Макар и с незначителен шанс, този подход работи и дори се ползва от някои имотни агенции за набиране на продажни оферти. Трябва да сте наясно с рисковете, преди да решите да купите без имотна агенция, тъй като може да откриете, че потенциалните проблеми на самостоятелната покупка превъзхождат възможните ползи. Купуването на жилище без агент по недвижими имоти може да бъде финансово самоубийство, ако не сте внимателни! Най-големите проблеми възникват, когато купувачът се опитва да закупи от собственик, който също е без агент за недвижими имоти.

Имате ли преговорни умения? Агентите за недвижими имоти ежедневно договарят за всеки от клиентите си, с които работят, и това в продължение на години. Те познават всеки фактор, който влияе върху стойността на имота, всяка точка за натиск, която може да даде отговор. Вие, от друга страна, сте нови в тази сфера и отивайки да преговаряте с агента на продавача, не трябва да очаквате да излезете победител в подобни преговори. Без агент на купувача, вашите шансове за проблеми се увеличават значително. 

В България няма законово наложен регламент кой на кого дължи комисионна при сделка с недвижими имоти. Според неписани, но наложени в практиката правила, на вас ще ви бъде поискано да платите комисионна на агенциятa, обслужваща собственика на продавания имот. Според имотните агенции това се налага от обстоятелството, че те ще работят служебно и за вас относно някои специфични въпроси, свързани с обслужването на самата сделка. Изключение са случаите, когато това е обявено още в самата оферта за продажбата на имота с думите без комисионна от купувача! Обикновено обаче, това са случаите на покупка на новопостроени жилища директно от строителя или от представляваща го агенция, при което нейната комисионна се плаща от строителя. По тази причина почти всички сделки с недвижими имоти се сключват при ползване на брокерски и агентски услуги, въпреки усилията на някои купувачи да ги заобиколят и да работят самостоятелно. Ако откриете, че брокерът е неизбежно зло в 99% от имотните сделки в София, добрият ход е да наемете собствен адвокат, консултант или брокер, който да ви представлява в преговорите за покупка, защитавайки със сигурност само вашите интереси.

Осъществяването на една имотна сделка без посредник предполага известни маркетингови, правни, търговски, финансови, архитектурни и технически познания, градоустройство и нормативната му база, възможност за разчитане и оценка на планове и чертежи, протоколи, актове, удостоверения и друга имотна документация, както и умения за водене на преговори, т.е. необходимост от определено ноу-хау по принцип. Целта на този сайт е да доведе до вашето знание част от тези умения, както и да ви подпомогне в процеса на търсене на най-подходящата за вас оферта от съществуващото на имотния пазар в дадения момент. Ноу-хауто също струва пари, но то може да ви спести стотици или хиляди евро в една имотна сделка. Тук ще откриете как да дефинирате точно вашите потребности и изисквания и едновременно с това ще намерите богат набор от препоръки и съвети, изключително полезни за всеки, който се изправя пред дилемата за закупуване на жилище.

обратно горе