Оптимизиране на огледите

Всеки оглед трябва да се координира и съгласува със свободното време на собственика и това усложнява и забавя процеса по неговото организиране. Максимално затруднени за огледи са жилищата, в които има наематели – получава се конфликт на интереси между наематели и кандидат купувачи, като често същите влизат в ролята на брокери и започват да изтъкват недостатъците на имота по всевъзможни начини. Много вероятно е и повечето купувачи да имат лимитирано време за огледи – вечер след работа и през почивните дни. Затова трябва да си създадете собствена система кога да звъните, на колко оферти,  кои да отхвърляте, какво да питате по телефона, за да спестите от малкото време за огледи вечер след работа в най-натоварения трафик.

Не ходете на огледи преди да сте наясно какво точно търсите и можете ли да си го позволите. Огледът е една от най-важните стъпки при покупка на жилище. Огледите на недвижимите имоти се превръщат в загуба на време когато са лошо подготвени и неправилно осъществени. Eднa oт ocнoвнитe гpeшĸи нa ĸyпyвaчитe e дa правят оглeди на имoти, ĸoитo нe ca пo тexните финансови възмoжнocти. Ocвeн, чe cи гyбят вpeмeтo, пo тoзи нaчин тe дo гoлямa cтeпeн ce paзoчapoвaт, ĸoгaтo харесат имот, ĸoйтo нe oтгoвapя нa финaнcoвия им пoтeнциaл. Tpябвa дa paзбepeтe, чe имoт зa 150 000 eвpo cъc cигypнocт щe e мнoгo пo-paзличeн oт тaĸъв зa 75 000 eвpo, ĸaĸтo пo oтнoшeниe нa paзмepa, тaĸa и нa ocтaнaлитe мy xapaĸтepиcтиĸи. Зaтoвa нe cи гo пpичинявaйтe caми. Добрият подход предполага разглеждане на самия имот, а не на обзавеждането, което винаги може да се подмени. Сериозните купувачи правят най-малко от три огледа преди да закупят съответния имот.

За да се подготвите максимално за огледа, има проверки, които трябва да направите сами, както и редица въпроси, които трябва да зададете на продавача или неговия брокер. Преди да оглеждате имот, разгледайте региона наоколо като направите много снимки и си водите бележки. Така няма да изпуснете фактори, които трябва да бъдат взети под внимание и които лесно могат да бъдат пренебрегнати, защото по време на огледа е малко вероятно, че ще можете да се сетите и да проверите всичко. Разбира се един имот не трябва да бъде пренебрегнат, само защото някой елемент от списъка ви не е бил проверен. Повечето дребни пропуски могат да бъдат уточнени допълнително и затова трябва да запазите открит интереса си към съответния имот. Това, което може да направите сами включва:

  • Проверете координатите по компаса, за да видите изложението и да се ориентирате кои помещения ще получават най-много слънчева светлина
  • Вслушайте се в звуци от натоварени пътища, автобусни маршрути, близки влакови линии и самолети летящи в близки коридори за полети.
  • Говорете с различни съседи, не само тези в пряко съседство, които може да имат лични причини да искат продажбата да се осъществи или да пропадне;
  • Говорете с местните жители на квартала – това ще ви даде добър поглед върху района, местните удобства и информация, която няма как да знаете, без да живеете там;
  • Пийнете в местните заведения (кафе или питие) и оценявайте и други удобства, включително ресторанти, магазини и паркове и градини.
  • Посещението в различни часове на деня е от съществено значение за правилно разбиране на това, което представлява реално районът. Опитайте да го посетите през седмицата, през уикенда, по време на пиковите часове и вечер. Така ще добиете по-добро чувство за това, колко безопасен е кварталът и колко удобно ще се чувствате живеейки там.

Истината е, че трябва да се избира внимателно какъв е блокът, входът и съседите. Собствениците на апартаменти не могат да избират своите съседи. От стопанисването на общите части може да разберете доста за бъдещите ви съседи и атмосферата в сградата. Смисълът от хубавата инфраструктура се губи, ако в блока често стават скандали, купони или пияници вдигат денонощно шум; да не говорим ако някой продава наркотици от апартамента си. Ако входът на блока и стълбището са в окаяно състояние, ако от балконите се хвърлят боклуци, дори продаваният апартамент в този блок да е в отлично състояние и на идеалната за вас цена, помислете как ще живеете в тази среда. Проверете как се плащат сметките на общите части от съкооператорите, как се решават спорните въпроси в сградата, има ли големи преустройства в нарушение на архитектурния облик и общите части на сградата, как се решават проблемите с пространството за паркиране наоколо. Това ще ви даде информация за общата обстановка, в която семейството ви ще живее години наред. Не на последно място значение имат броят съседи и поддръжката на общите части. Прави впечатление нежеланието на хората да живеят в големи сгради с много съсобственици, защото трудно се стига до единомислие и приемливи за всички решения. Ако цялостната картина, която видите не ви харесва, просто не купувайте.

Когато правите оглед, никога не бъдете сам, а с друг доверен човек, който да е с вас. Две или повече двойки очи виждат повече, особено недостатъците! При огледа питайте много и се опитайте да си изясните всичко с по-подробна информация. Внимавайте за скрити дефекти, които ще доведат до непредвидени разходи. По принцип предишният собственик би трябвало да посочи недостатъците на имота, но на практика никой не го прави. Колкото повече продавачът или неговия брокер искат да ви пресират във времето, толкова по-голям трябва да бъде вашия скептицизъм.

За съществуващите недвижими имоти, както за старите автомобили важи правилото, че се купуват така, както се виждат. За скрити дефекти продавачът не носи отговорност – купуването на използван имот е обикновено без претенции за отговорност, нещо като котката в чувал. Затова разходът за ползване на експерти е една полезна инвестиция. Експертът разглежда дома на мечтите и може да открива скрити дефекти, които остават незабелязани за обикновения човек. Разходите за наемане на експерт са нищожни предвид риска от скъпи ремонти. Някои купувачи предпочитат по-подробно професионално проучване, направено от специалисти в сферата на строителството, които могат да идентифицират и други проблеми с имота, които може да не са били взети предвид по време на огледите или дори при оценка на ипотеката. Опитното око няма да се остави да бъде заблудено и зад свежата боя ще забележи всичко, което вие бихте забелязали след няколко месеца обитаване. Ако проблемът е достатъчно значим, той следва да се отрази на стойността на имота при сделката. Специалистът с вас бързо ще оцени и обратната ситуация – имотът може да изглежда запуснат и затова цената да е по-ниска, но да не се нуждае от сериозен ремонт, а само от освежаване.

обратно горе