Обзаведен или необзаведен

Продавачите често предполагат, че купувачите ще оценят стойността на обзавеждането и ще платят разумна цена за обзаведения имот. Продавачът е твърде емоционално ангажиран със собствеността си, което е абсолютно разбираемо – живял е дълго време в своето обзаведено жилище, деца му са израснали тук или е това е неговия родителски дом и много спомени и преживявания са свързани с тази собственост. Купувачът обикновено се интересува само от имота, но не и от чувствата на продавача – той търси подходящо място за себе си и семейството си.

Един от предварителните въпроси, на които следва да си отговорите, преди да започнете да търсите подходящия за вас имот, е този с обзавеждането. Част от предлаганите на пазара жилища се продават обзаведени, което в някои случаи може да се отклонява от желанието на купувача. Въпреки това повечето продавачи вероятно няма да са склонни да си приберат обзавеждането и да намалят оферираната цена. Това намалява опциите на купувача, изключвайки обзаведените имоти от своето полезрение. Опитайте се да разберете с колко е завишена цената на имота и ако сумата е пренебрежимо малка не се колебайте, ако това е търсеният от вас имот. Но ако продавачът я е оценил прекалено високо, а вие не я искате е разумно да се опитва покупката да се осъществи без самото обзавеждане, ако то не влиза във вашите планове.

Обзаведеният имот определено има редица предимства, макар и очаквано цената му да е по-висока. Той е и най-доброто решение за хора, притиснати от времето или сезонът е такъв, че не позволява мащабни и тежки ремонти. В повечето случаи обзаведеният дом е и ремонтиран, което спестява много време, усилия, средства и разправии с некоректни майстори. Често някои ремонтни дейности се точат с месеци и разбиват плановете на собственика за бързо стартиране на нормален живот на новото място. Ремонтираният апартамент ви спестява разправиите със съседите, на които им е омръзнало от шум и мръсотия. Липсата на усет на интериорен дизайнер е присъща на 90% от хората и затова готовата визия е привлекателна, както всички трудно постижими неща. Добре съчетани мебели, красиво оформени детайли, удачни цветови съчетания са често плод на много професионални умения и/или творчески търсения, които може да си спестите или просто не сте в състояние да приложите. Разбира се трябва да вземете пред вид и факта, че животът се променя бързо. Мебели и обзавеждане, които са били признак на висок клас апартаменти, днес може да се срещнат във всеки средностатистически дом. Подобно е и положението с електрическите уреди – днес писъкът е те да са мултифункционални и енергийно спестяващи. Модните тенденции в мебелното и цветово обзавеждане също търпи еволюция – затова тези, които искат да са в крак с модата периодично обновяват жилищната си среда.

Всички уреди (в т.ч. и системата за отопление или охлаждане), които човек нормално ползва в своето жилище, са конструирани с определен живот – разходите за подмяната им могат да бъдат значителни и трябва да бъдат взети под внимание. Тези, с по-високо качество, имат по-дълъг живот. Струва си да се направят някои изследвания за годината, марката и модела на основните уреди в даден имот, за да получите ясна представа за това, което купувате. Старите тръби, особено тези за топлата вода могат да създадат проблеми с течове или със запушване. Ако ВиК инсталацията не е подменена с полипропиленови тръби, вероятността рано или късно от възникване на подобни проблеми нараства.

Когато купувате обзаведен имота, огледайте обзавеждането преди изповядването на сделката и се разберете да получите ключа веднага след прехвърлянето при нотариуса. След това сменете бравата и ако предишният собственик иска да си взема някакви забравени неща, това да става само във ваше присъствие. В противен случай някой елементи от това обзавеждане могат да се приберат от продавача, особено ако не са описани в договора за покупка. Ако в обзавеждането са включени и електроуреди, следва да се оцени тяхната възраст и състояние. Те може да са запазени и функционално годни, но остарели спрямо тенденциите на пазара. По тази причина продажбите на имот на всяка цена с обзавеждането, може по-скоро да затрудни сделката, респ. може да поискате уредите да се извадят от обзавеждането. Също така ако потребностите ви са специфични и налагат при всички случаи да правите ремонт, няма смисъл да плащате грешни пари за жилище в перфектно състояние.

Интересен е и въпросът с дължимите данъци при продажба на обзаведен апартамент – ако обзавеждането е с голяма стойност е разумно неговата продажба да се оформи с отделен договор, за който няма да се дължат данъци и такси. Елегантен начин продавачът да е сигурен, че ще си получи цялата сума, е нотариуса да запише разликата като дължима на основание на договор за продажба на обзавеждане и да изповяда сделката само, ако има доказателства, че сумата по този договор е платена. Така и купувача и продавача ще могат да си спестят излишното плащане на данъци и такси за движимото имущество, което по принцип не подлежи на данъчно облагане.

обратно горе