Функционалност

Изборът на апартамент не е тривиална задача и не се ограничава само с квадратура, цена и локация. Доброто функционално разпределение понякога е по-важно от квадратурата и често определя качествата на един апартамент. Правилното подреждане на помещенията, добрата организация на всяка една стая, късите и удобни връзки между всяко помещение, както и осигуряването на достатъчно квадратура за всички жизнени дейности, които многократно се осъществяват всеки ден, са от първостепенно значение за усещането на комфорт в едно жилище. Нуждите на хората са различни и се променят с течение на времето, затова жилищата трябва да се избират възможно най-индивидуално и да имат възможност за евентуално последващо преустройство. Необходимите промени в едно жилище би трябвало да могат да се осъществяват във възможно най-кратки срокове, изгодно от гледна точка на средства и без промени в инсталацията, изолацията и товароносимостта. Всяко помещение трябва да има достатъчно площ за да осъществява функциите, за които е предназначено, както и да бъде с правилна форма – правоъгълникът, квадратът, а в по-редки случаи части от кръг – най-лесните форми за обзавеждане. Начупени форми, изглеждащи добре на проект, създават много проблеми за разполагане на повечето стандартни мебели. Освен това, при една и съща квадратура, изчистените форми създават чувство за по-голямо пространство и от там за по-голям комфорт.

Модерното обединяване на дневна, кухня и трапезария се прави, за да се спести квадратура от коридора, който иначе е необходим, за да се достигне до всяко едно от тези помещения. Другото важно предимство е, че обединеното по този начин пространство, създава усещане за комфорт дори в малки жилища. Често обаче при тези обединени пространства се прави компромис с правите ъгли на помещенията или с вертикалните носещи елементи (колони) или структурни комуникации (отдушници, вертикални водопроводни или канализационни пътища), които разсичат пространството и създават проблеми в аранжирането на мебелите.

Някои функционални удобства стават по-важни, когато едно семейство очаква бебе. Много хора без деца, не отчитат колко важни ще са тези удобства за тях когато бременността напредва и се стигне до първите няколко години от живота на детето им. Добрият достъп до имота е много важен – улици без тротоари или с разбити такива, къщи или апартаменти с много стъпъла са изключително неудобни за вкарване или изкарване на детски колички или на напазарувани продукти, да не говорим ако се налага да отключвате и заключвате много врати по пътя. Подобни препятствия стават още по-неприятни за бременни жени и за всеки, който носи бебе или се движи с малко дете. Къщи или кооперации с вътрешни дворове предполагат да има възможност и за наблюдение на деца отвътре, докато те не станат малко по-големи.

обратно горе