Големина

Големината на имота е основно съображение и се определя от вашите нужди и бюджет. Трябва да имате предвид, че ако възнамерявате да останете в новия си дом в продължение на много години, може да се нуждаете от повече пространство в бъдеще, особено ако планирате увеличение на членовете на семейството си. Ако пък децата са пораснали и предстои да напуснат домашното гнездо, няма смисъл да инвестирате в имот, където ще се търсите един друг по стаите или ще ги държите неизползвани за всеки случай.

Често при ограничени финансови възможности се налага да се търси компромис между местоположение и големина на имота. Независимо от вида и годината на строителство, разликата в цените на идентични по размер жилища в различните квартали става и ще става все по-осезаема. Едни райони стават по-хитови и по-търсени, като причините са най-различни – липса на презастроени зони, подобрена инфраструктура, строящи се търговски и офисни сгради, обслужване с метро или просто заради модата. Практически в по-непривлекателните квартали може да се закупи по-голямо жилище за определената от вас сума, която ще е недостатъчна за същата площ в по-реномиран район. Явно ще трябва да направите компромис с по-маловажния за вас фактор.

Често при огледа на имоти се пропуска въпросът за мазе, таван или паркомясто към продавания имот. Според изискванията на Закона за устройство на териториите (ЗУТ) едно жилище следва да има складово помещение – то може да бъде в жилището или извън него: мазе, таван или килер. Един апартамент по документи може да няма мазе, таван или килер само ако има вграден гардероб в коридора, колкото и малък да е, ако по проект е наречен склад. За новите сгради има изискване и за гараж или паркомясто като придатък към апартамента, респ. да бъдат осигурени необходимият брой паркоместа за целия жилищен блок в рамките на парцела. Поради невъзможност да осигурят това законово изискване, често строителите обявяват част от апартаментите като ателиета.

обратно горе