Къща

Предимствата на къщата са много и са известни на всички – имаш двор, и малък е достатъчен за децата и за барбекю с приятели, можеш да си имаш куче и котка, без да искаш разрешение от някого. Винаги имаш къде да паркираш, имаш ограда и заключена дворна врата, зад която влизат само тези, които си поканил. Въобще фактът, че най-близките съседи са поне на 15-тина метра отстояние внася много спокойствие и уют – може да си стоиш спокойно на двора, без да се налага да общуваш с всичките съседи. Не си зависим от тях и по отношение на ремонти и поддържане. Можеш да си надуеш уредбата, да си каниш денонощно гости, да не се притесняваш за плачещото дете, че буди нощем съседите, не дишаш непрекъснато бензиновите пари от оживения булевард и не се вреш в градската лудница. Имаш градина и няма нужда да ходиш задължително по детски площадки и паркове, детето може по цял ден да играе навън. Можеш и да поканиш гости на градинско парти. В собствения парцел решението как ще оформите двора си – дали ще има красива градина с цветя, ще оглеждате зеленчуци, ще имате барбекю, беседка, басейн или единствено само райграс – зависи само от теб.

Къщата обаче предполага много хамалогия и повече разходи. Ако се отопляваш с дърва, брикети или пелети, ще ти трябва хубава печка с водна риза, за да може да се отоплява повече от едно помещение; отделно да не говорим за грижата за снабдяване, зареждане и почистване остатъците от гориво. По-добър вариант е газовото отопление, стига районът да е газифициран. Отделно грижата за двора – зимата чистиш сняг до припадък, лете – косиш трева до припадък, а грижите за градина с цветя, което е приятно задължение, но затова пък – постоянно. Като се нуждаеш от ремонт по сградата, тичаш по майстори и се разправяш сам, нямаш добронамерени и свободни комшии, които да свършат тази работа вместо теб. Обикновено къщата е в отдалечен квартал и там комуникациите не са развити, като в жилищните комплекси. Много вероятно е наблизо да няма супермаркет и денонощен магазин и вероятно нито един банкомат, което предполага добре да планираш всички необходими покупки. Ако пък не си в краен квартал, често някои от съседите може да продаде парцела си за построяване на блок и тогава се получава така, че дворът ти е обграден от високи кооперации и се губи чувството за комфорт и уединение.Някои квартали с ниско застрояване в София все още нямат канализация, а улиците в тях са често разбити и неасфалтирани. Ако уличен тръбопровод се спука или се скъсат жици на електропреносната система, рядко съответната служба ще реагира бързо, когато се касае само за 5-10 засегнати. През зимата няма да има кой да изчисти снега от улиците и ако има прекалено натрупване на сняг, пътят може да стане непроходим. Няма наблизо денонощна аптека, спешна помощ или лечебно заведение. В къщата ставаш моментално семеен шофьор или най-малкото си разделяш длъжността с жена си. Друг важен момент са децата – ходенето на училище, участие в извънкласни дейности или спорт и въобще социалният им живот ще бъдат повлияни. Ежедневното многократно шофиране носи известен риск и увеличава транспортните разходи на семейството. Дългото отсъствие извън къщата не е толкова безопасно – посегателството и обирите тук са по-чести и охраната по-скъпа и по-трудна в сравнение с апартамент.

Тези, които са направили съответното проучване, вероятно са установили, че за да си позволи къща в добър район, едно семейство трябва да бъде меко казано заможно – само парцелите в южните райони и вилните зони са на стойност колкото голям апартамент в същите тези зони. Другият вариант е да се направи компромис с местоположението на парцела – нещо, което на доста хора не се харесва.

обратно горе