Апартамент

Апартаментът обикновено е по-евтината алтернатива за дом. Рядко има случаи, в които да закупиш къща е финансово по-изгодна сделка от това, да закупиш апартамент. Цената на апартамента обикновено е по-ниска, което е обусловено от факта, че купувайки такова жилище, ставате съсобственик на земята и сградните инсталации с още много други хора. Апартаментът обикновено е с по-малко външни стени и отоплението му през зимния период е по-лесно, става по-бързо и е по-евтино, защото и съседите топлят своите домове и така подпомагат борба със студа в цялата сграда. При възникнала належаща нужда от ремонт на покрива, фасадата, канализацията, отоплението или почистването на стълбището, всички съкооператори участват със своя дял; така финансовата тежест е по-малка в сравнение с къщата. Апартаментът почти винаги е в регион с осигурен и понякога удобен и алтернативен транспорт. В квартала често има достатъчно магазини, детски градини, училища, аптеки. Аварии в електропреносната, водопроводната и отоплителната система се отстраняват сравнително бързо. През зимата улиците се почистват от сняг и няма опасност човек да остане блокиран в дома си от преспи. За разлика от къщата апартаментът е по-евтин за ремонт – няма самостоятелен покрив, няма личен двор и ограда. За семейството е достатъчна една кола, а дори може и без автомобил. Апартаментът може по-лесно да бъде съобразен с местоработата ви, с ежедневните ви нужди от развлечения или спокойствие, както и с виждането за бъдещето на децата. Апартаментът неминуемо печели двубоя с къщата по отношение на разходите за текуща поддръжка.

В апартамент обаче трудно ще се отървете от шума на градското движение, от шума на асансьора и блъскането на вратите в сградата и безкрайни съседски ремонти, от денонощна музика от околни заведения, от невъзпитани съседи с ежеседмични среднощни купони или любители на телевизия включена на максимален звук на спортни или поп-фолк програми. Няма как да избегнете и скандала със съседа за място за паркиране, което той смята за лично. Апартаментът предлага и широко разнообразие от любопитни, мърморещи и постоянно недоволни от вас съседи. При апартаментите по-мащабните домашни реконструкции трябва да бъдат съгласувани със съседите и така на финал дълго желаното усвояване на терасата може да се окаже невъзможно. Проблем е, че повечето хора живеещи в апартаменти, нямат културата да обитават обща сграда и не смятат за свое задължение да участват в грижата за собствеността. Това е причина масово да се смята, че в блока няма разходи за поддръжка, което води съответно той да изглежда нелицеприятно от вън и от вътре.

Немалко хора отглеждат домашни любимци в апартаментите си, но истината е, че от една страна те имат нужда от простор, а от друга трябва разрешение от съкооператорите. Особено по-едрите породи кучета е почти немислимо да бъдат затворени зад стените на апартамент, те трябва да бягат, за да поддържат форма за да са здрави.

обратно горе