Инвестиция в имот

Кое е по-изгодно – да се живее под наем, или да се купи жилище, дори и с кредит? Отговорът изглежда прост – наемаш, ако нямаш спестени пари и сигурност за доходите си или ако живееш временно в София; купуваш, когато имаш възможност да си го осигуриш. И двата варианта решават една и съща потребност на хората – да имат дом.

Ако имаш спестявания можеш да ги държиш на сигурно в банката срещу нищожна доходност, можеш да закупиш акции или имот за отдаване под наем, което е друга по-добра, но по-рискова инвестиционна алтернатива. Акциите носят печалба, но от време на време човек може да претърпи сериозни загуби, докато държавните облигации и депозитите в банките са сигурни, но няма да ви направят богати. А жилищата? Оказва се, че те обединяват най-доброто за момента. Състоянието на депозитния пазар понастоящем у нас и в Европа е такова, че влагането на средства в инвестиционен имот е далеч по-доходоносно от депозита в банка. В дългосрочен план инвестициите в жилища носят по-голяма възвръщаемост от акции, като в същото време рискът, свързан с жилищата, е много по-малък. Не случайно една австрийска сентенция гласи, че най-сигурни са инвестициите в злато и бетон, респ. недвижимо имущество! Независимо от това, обаче разумът налага да се оценят добре ползите и рисковете от различните алтернативи. Собствеността така или иначе не може да бъде продадена с едно кликване на бутона като акциите и облигациите при евентуална паника, така че инвеститорът има време да изчака и да види пазарните реакции.

Хамлетовият въпрос живот под наем или покупка на имот за повечето българи има еднозначен отговор – покупка на имот. В нацията преобладава мнението, че пpи живoт пoд нaeм ce xвъpлят пapи нa вятъpa. Затова не е cтpaннo, чe пpoцeнтът нa coбcтвeни жилищa в cтpaнaтa ни e eдин oт нaй-виcoĸитe нe caмo в Eвpoпa, нo и в цeлия cвят. Съветът на специалистите е пpeди дa ce хвърлите дa ĸyпyвaтe, дa cи oтгoвopитe нa няколко въпpoca: разполагате ли поне с 20% от стойността на бъдещата покупка; плaниpaтe ли дa живeeтe нa cъщoтo мяcтo или да ползвате този имот пoнe пpeз cлeдвaщитe 15 гoдини; ще имaтe ли cтaбилни дoxoди за пoгacявaнe нa ĸpeдитa cи до края на периода? Зa дa нe cpeщaтe пpoблeми пpи пoгacявaнeто му и за пoĸpивaнe и нa дpyгитe paзxoди зa живoт, внocĸaтa пo ипoтeчния ĸpeдит нe бивa дa пpeвишaвa 40% oт мeceчния дoxoд.

От друга страна притежанието на имот носи със себе си и повече отговорности. В момента, в който вземете в ръка ключовете на новия си дом, няма да можете вече да звъните на хазяина когато се спука тръба, протече покрива или се повреди някой уред. Като собственици вече няма да сте така мобилни и да сменяте жилище просто с 30-дневно предизвестие, ако нещо не ви хареса.

По принцип имотите имат потенциал за увеличаване на своята стойност – най-важният компонент за увеличаването й обаче остава местоположението. Собствеността е основа за натрупването на активи, а чрез отдаване под наем тя се счита за отлична инвестиция, която предлага защита от инфлация, възвръщаемост и може да служи като източник на доходи в напреднала възраст, когато пенсията не е достатъчна. Освен това тя е по-малко зависима от икономическите цикли в сравнение с акциите и депозитите. Дори ако обезценяването на парите е ниско, реалните активи предлагат по-голяма сигурност. Ако имотът се финансира с привлечени средства, евентуална девалвация реално намалява текущото задължение. Купувачите на имоти могат да се възползват в много случаи от възможности за нисколихвени банкови заеми, както и от субсидии за енергоефективни мероприятия. Недвижимите имоти традиционно са част от всяко балансирано финансово портфолио, предлагащо възвръщаемост и данъчни предимства. В комбинация с ценни книжа, те намаляват общия риск по време на пазарните цикли и спомагат за предпазване на активите. Репутацията на тези, които живеят в собствен имот обикновено е висока и дава възможност за сключване на заеми при по-благоприятни условия. Недвижими имоти са безопасни и стабилни за онаследяване от следващото поколение.

обратно горе