Седмицата преди

След като денят, в който се местите се приближава и повече от вашите вещи са вече опаковани или подредени за местене, може да откриете, че вашият живот 

ще се промени драстично. През този период има много неща, за които ще трябва да се погрижите. Не забравяйте, че разходите за преместване често се игнорират сред другите разходи, направени при смяна на жилището, но все пак не са за подценяване!

Резервирайте фирма за преместване: Ако не сте резервирали фирма, сега е моментът да го направите. Ако тя е резервирана, проверете отново, дали разполагат с текущия и бъдещия ви адрес, с телефонния ви номер и часа и датата, на която ще започнат да работят по местенето.
Направи си сам: Ако не използвате професионална компания за местене, може да помислите за наемане на контейнер, за да помогнете за безопасно и ефективно преместване на покъщнината и вещите си.
Опаковане: Опаковайте в кутии и торбички нещата, от които няма да имате нужда през следващите няколко дни. Оставете само известно количество прибори за хранене, съдове и дрехи, за оставащите дни на седмицата. Маркирайте вашите кутии със съдържанието им и помещението, в което те да бъдат разопаковани. Започнете да ги комплектовате, което ще улесни тяхното пренасяне и подреждане.
Размразяване на фризера: Ако сте планирали добре нещата, фризерът ви трябва да е празен, така че трябва да го изключите и да го размразите.
Направете окончателното сортиране: При крайното сортиране се отървете от всичко, от което не се нуждаете, като го изхвърлите, предадете за рециклиране или го занесете някъде за благотворителни цели.
Мебели: Ако вече не сте го направили, уверете се, че съществуващите мебели ще се поберат в новия ви дом. Помислете не само дали мебелите ще се поберат, но и как ще ги прекарате до новите им места.
Комплект неща първа необходимост: Планирайте комплекта си за първа необходимост и идентифицирайте нещата, от които е вероятно ще се нуждаете в деня и нощта на преместването, като спално бельо, хавлиени кърпи и смяна на дрехите. Опаковайте ги отделно, така че да не е нужно да разопаковате незабавно всичко. Комплектът ви за първа необходимост трябва да включва също зарядното ви устройство за телефона, тоалетни принадлежности и всяко лекарство, от което се нуждаете ежедневно или при спешност.
Важна документация: Наред с вашия комплект от първа необходимост, съхранете всички важни документи на лесно достъпно и безопасно място и ги носете със себе си в деня на преместването.
Уведомете доставчиците на услуги: Предупредете всички фирми и компании за промяната на адреса ви. Не забравяйте да уведомите банките, ВиК, електрификация, доставчика на интернет, общината, училището на вашите деца, вашия работодател, застрахователни и пенсионни дружества и други такива.
Актуализиране на документите: Актуализирайте вашата адресна регистрация и други лични документи, съдържащи адресни данни.
Промяна на абонаменти: Променете абонаментите за вестници и списания, както и за други постоянни доставки.
Промяна на адреса: Обявете на приятелите и роднините си новия си адрес и обмислете възможността за препращане на кореспонденцията ви към него.
Нови мебели: Поръчайте необходимите ви нови мебели и килими и организирайте доставката до новия си дом.
Деца и домашни любимци: Ако имате деца или домашни любимци, може да ви бъде по-лесно, ако някой може да ги гледа по време на преноса в новото жилище.
Ключове: Своевременно извадете достатъчно ключове за новия си дом и уточнете как да предадете ключовете от досегашното си жилище.
Съхранение: Ако е необходимо да преместите всичко на временно съхранение, може би е най-разумно това да се направи преди седмицата на самото преместване.
Почистване: Продавачът не е задължен да почисти имота си преди да го напусне. Може да помислите за уреждане на професионално почистване на новото жилище, преди да започнете да се местите.
Декорирайте: Ако имате достъп до новия си имот преди да напуснете досегашния си дом, можете да изберете да декорирате новия дом, тъй като това ще бъде по-лесно, докато е празен. Това важи в най-голяма степен и за евентуално пребоядисване и освежаване на стени и тавани.
Домашна работа: Изперете и измийте всичко, за да сте готови да се местите веднага, когато дойде времето.
Инвентаризация: Започнете инвентаризация на всичко, което ще пренасяте. Списъкът не е задължително да е много подробен, но номерираните кутии, кашони и торби с багаж могат да ви помогнат да проверите дали нещо не се губи по време на преноса.
Застраховка: Ако решите да направите застраховка за вашия нов дом – тя трябва да е в сила от датата на нанасяне.
Сметки: Отменете всички поръчки за услуги, които вече няма да използвате (например интернет, телевизия, стационарен телефон) и се уверете, че всички сметки са уредени.
Интернет: Уреждане на интернет достъп в новия имот – ако оставите това за периода след нанасяне, може да се наложи да изчакате няколко дни, докато услугата се активира.

обратно горе